MOZAK  I COVID

Najavljujemo on-line tribinu  „MOZAK I COVID-19“  koja će se održati u četvrtak 18. ožujka 2021. od 17.00 do 18.30 sati na platformi Medicinskog fakulteta, pod pokroviteljstvom i u organizaciji Odbora za neuroznanost i bolesti mozga Razreda za medicinske znanosti HAZU, Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, Međunarodnog instituta za zdravlje mozga (MIZMO), Hrvatskog društva za neuroznanost (HDN) i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta (MEF) Sveučilišta u Zagrebu. U ovoj tribini  će sudjelovati stručnjaci iz različitih područja koji će iznijeti najnovije spoznaje o različitim aspektima utjecaja koronavirusa na mozak: prof. dr. sc. Neven Henigsberg, prof. dr. sc. Alemka Markotić, prof. dr. sc. Marija Santini, prof. dr. sc. Milan Radoš, prof. dr. sc. Marko Radoš, prof. dr. sc. Dimitri Krainc, prof. dr. sc. Miro Jakovljević,  prof. dr. sc. Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević. Znanstveni koordinator tribine je akademik Norman Sartorius, spec. psihijatar, a organizacijski koordinator prof. dr. sc. Željka Krsnik. Uvodne riječi će dati akademkinja Vida Demarin, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik HDN prof. dr. sc. Marijan Klarica, predsjednik Odbora za neuroznanost i bolesti mozga Razreda medicinskih znanosti HAZU akademik Ivica Kostović. Na kraju tribine ”Mozak i COVID-19” akademik Norman Sartorius izložit će sažetak, zaključke i glavne poruke. Javna tribina će se održati na platformi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mole se zainteresirani da se registriraju od 11. do 17. ožujka na www.hdn.hr ili www.hiim.hr

UTJECAJ DIGITALNIH TEHNOLOGIJA NA RAZVOJ I RAD MOZGA

 

Tijekom ovogodišnjeg Tjedna mozga omogućit ćemo bolje upoznavanje evolucije mozga ljudske vrste (homo sapiens), uz naglasak na specifična ljudska svojstva mozga i ponašanja –  ona koja nas čine ljudima, kao što su jezik i simboličko mišljenje, moral, svijest o sebi, razmišljanje o Bogu. Nadalje, razumijevanje evolucije ljudskog mozga važno je i za razumijevanje specifično ljudskih bolesti mozga (primjerice shizofrenija, Alzheimerova bolest, autizam). Najčešće je pitanje što je posebno u biološkom ustrojstvu ljudskog mozga. Iako je ljudski mozak gotovo 3 puta veći od mozga čimpanze, sama veličina i broj neurona ne mogu objasniti jedinstvena svojstva ljudske kognicije i ponašanja. Znanstvenici se slažu da je tajna sposobnosti ljudskog mozga u ustrojstvu evolucijski novog dijela moždane kore – neokorteksa, koji se oblikuje tijekom razvitka posebnim prostornim i vremenskim slijedom izraženosti gena.

Jedna od posljedica pandemije je povećano korištenje interneta i digitalnih medija za svakodnevne zadatke (učenje, druženje, posao, i sl.). Stoga se postavlja pitanje na koji način digitalni mediji i tehnologije utječu na naš mozak, doživljavanje svijeta oko nas i obrađivanje informacija, te kakav je utjecaj novih tehnologija na naše zdravlje. Utječu li digitalni mediji i tehnologije na razvoj i evoluciju ljudskog mozga, mogu li digitalne tehnologije u budućnosti dovesti do promjena ljudskog ponašanja? O svim navedenim pitanjima raspravljat će skupina naših cijenjenih stručnjaka u okviru on-line tribine koju zajednički organiziraju Hrvatsko društvo za neuroznanost i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u utorak 16. ožujka 2021. od 16.00 do 18.00 sati.