23. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ

Ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao BRAIN AWARENESS WEEK, provodi se u Hrvatskoj 23. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom TJEDAN MOZGA.
Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European Neuroscience Societies) i ove su godine, od 11. do 17. ožujka, glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.
U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će nam se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Sveučilište u Zadru te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.
Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.
Ove godine posebno ćemo obraditi sljedeće teme:

1. Neurogastronomija (Mozak i hrana)
2. Ekotoksini i zdravlje mozga
3. Socijalni mozak

Molimo Vas da u skladu s Vašim interesom i mogućnostima Tjedan mozga obilježite:

– organiziranjem aktivnosti (radionice, predavanja, tribine, diskusije, izložbe i sl.) koje prate neuroznanost i srodna područja
– organiziranjem samostalnih medijskih nastupa
–sudjelovanjem u pripremljenim aktivnostima kako slijedi:
1. Radionicama u školama za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi
2. Tribini o poremećajima jedenja u utorak, 12. ožujka, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana Čačković), u 16:30h
3. Predavanju akademika Ivice Kostovića na temu “Socijalni mozak” u srijedu, 13. ožujka, na Medicinskom fakultetu (dvorana Čačković) Sveučilišta u Zagrebu, u 16:00h.
4. Tribini “Neurogastronomija” u četvrtak, 14. ožujka, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana Čačković), u 17h.

5. Tribini “22. znanstveni skup o poremećajima mozga: Novosti u pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima mozga“, u četvrtak 14. ožujka, u knjižnici HAZU, od 13:45h.

Detaljan opis aktivnosti možete pronaći na www.hdn.hr.

Otvoreni smo za sve Vaše ideje i prijedloge. Spremni smo ponuditi svoju stručnost i potrebne informacije ili materijale za praćenje navedene problematike, kako u Tjednu mozga, tako i inače. U slučaju da sami organizirate aktivnosti u Tjednu mozga, molimo Vas da nam o tome dostavite obavijest kako bismo ih uvrstili u raspored događanja te u izvješće koje dostavljamo organizaciji Dana Alliance.
Konačni raspored bit će zaključen do 08. ožujka 2024. godine i objavljen na našoj web stranici www.hdn.hr.

Kontaktirajte nas na adresi: Hrvatski institut za istraživanje mozga, Šalata 12, 10000 Zagreb;
tel: 01 4596-902, 01 4596-801; e-mail: hdn@hiim.hr

S poštovanjem,