22. Tjedan mozga (Brain Awareness Week) u Hrvatskoj

Ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao BRAIN AWARENESS WEEKprovodi se u Hrvatskoj 22. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom TJEDAN MOZGA.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European Neuroscience Societies) ove su godine od 13. do 17. ožujka 2023. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost te Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će nam se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Sveučilište u Zadru te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.

Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Ove godine posebno ćemo obraditi sljedeće teme:

1. Razvoj mozga nakon rođenja
2. Stupnjevi stanja svijesti
3. Interakcija živčanog i probavnog sustava

Molimo Vas da u skladu s Vašim interesom i mogućnostima Tjedan mozga obilježite:

– organiziranjem aktivnosti (radionice, predavanja, tribine, diskusije, izložbe i sl.) koja prate neuroznanost i srodna područja

– organiziranjem samostalnih medijskih nastupa

– posjetom i sudjelovanjem u pripremljenim aktivnostima kako slijedi:

1.  Radionice za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi
2.  Radionica o psihodrami
3.  Radionica o histološkim metodama u neuroznanosti
4.  Mini-simpozij: „Neurobiologija, ontogeneza i evolucija svijesti i samosvijesti u čovjeka“

5. Tribina “Mozak i igra”.

Detaljan opis radionica možete pronaći na te upute za prijavu možete pronaći na www.hdn.hr.

Otvoreni smo za sve Vaše ideje i prijedloge. Spremni smo ponuditi svoju stručnost i potrebne informacije ili materijale za praćenje navedene problematike, kako u Tjednu mozga, tako i inače. U slučaju da sami organizirate aktivnosti u Tjednu mozga, molimo Vas da nam o tome dostavite obavijest kako bismo ih uvrstili u raspored događanja te u izvješće koje dostavljamo organizaciji Dana Alliance.

Konačni raspored bit će zaključen do 10. ožujka 2023. godine i objavljen na našoj web stranici www.hdn.hr . Kontaktirajte nas na adresi: Hrvatski institut za istraživanje mozga, Šalata 12, 10000 Zagreb; tel: 01 4596-902, 01 4596-801; e-mail: hdn@hiim.hr

S poštovanjem,

Predsjednik HDN
prof. dr. sc. Miloš Judaš