Poštovane, poštovani,

čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na Prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji koji će se održati u utorak, 21. studenog 2023. s početkom u 9.30 sati u dvorani knjižnice HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu.

Umjetna inteligencija je znanstveno područje čiji početci sežu u sredinu prošlog stoljeća. Posljednjih desetljeća svjedoci smo brzog razvoja ovog područja prvenstveno zahvaljujući napretku teorijskih saznanja, razvoju naprednih računalnih tehnologija te značajnih financijskih ulaganja u istraživanja i razvoj koji su omogućili brojne primjene u raznim područjima ljudske djelatnosti. Metode strojnog učenja i duboke neuronske mreže omogućile su rješavanje vrlo kompleksnih problema za čije rješavanje je dosad bila potrebna ljudska inteligencija. Primjene umjetne inteligencije su u mnogim područjima ljudske djelatnosti uključujući industriju, zdravstvo, poljoprivredu, obrazovanje, financijski sektor, inteligentni transport, pametne gradove, računalnu sigurnost, obranu, arhitekturu i umjetnost.

Cilj Simpozija je okupljanje hrvatske istraživačke zajednice u području umjetne inteligencije te istraživača iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. Također, želja nam je otvoriti forum za promišljanje smjernica razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj i izazova koje umjetna inteligencija donosi društvu, uključujući utjecaj na zanimanja i tržište rada, zakonsku regulativu te etička pitanja.

Program Simpozija sastoji se od pozvanih izlaganja istaknutih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka koji će dati pregled istraživačkih aktivnosti u području umjetne inteligencije. Program Simpozija dostupan je na web stranici https://www.hrui.org/program.

Organizatori simpozija su Razred za tehničke znanosti i Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Suorganizatori simpozija su Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovanje na simpoziju je besplatno.

Registracija sudionika je obvezna, putem web stranice https://www.hrui.org/registracija.

Radujemo se vašem sudjelovanju!

Akademik Sven Lončarić, predsjednik Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj